Aarhus University Seal

Handlingsplan 2005-2008

Handlingsplan for satsningsområdet “Religion, kognition og kultur” (2005-2008)

For at efterprøve satsningsområdets påstand om dialektikken mellem kognition og kultur og med dets fokus på religion som centralt placeret imellem dem, skal der 1) afholdes regel­mæssige arbejdsseminarer og internationale konferencer, med mulighed for tilknyttede ph.d.-kurser for at fremme yngre forskeres muligheder, at møde førende kapaciteter inden for emnet og at etablere tættere kontakter med relevante centre og forskergrupper i såvel Danmark som i udlandet; 2) der skal inviteres gæsteforskere inden for satsningsområdets temaer; 3) der skal ansættes én ph.d.-stipendiat eller evt. flere stipendiater gennem samfinanciering; 4) der skal udvikles et nærmere samarbejde med nationale og internationale samarbejdspartnere.

Konferencer

Fire problemfelter skal undersøges nøjere i forbindelse med de internationale konferencer:

1. “Origins/oprindelser” . Dette tema bliver markeret med en konference i januar 2006. Gennem de seneste undersøgelser af menneskets evolution inden for arkæologien, neuro­logien, etologien og sprogvidenskaben arbejder man med teorier som anskuer rituel adfærd, som en afgørende betingelse for homo erectus’ historiske skridt over det såkaldte “symbolic threshold” (Terrence Deacon), dvs. evnen til symbolsk tænkning i et førsprogligt miljø, til homo sapiens. I dette undersøgelsesfelt ser man på hjernens udvikling i forhold til arkæolo­giske erkendelser, symbolsk og rituel adfærd i menneskets historie, religionens rolle i forhold til skriftsprog og abstrakt tænkning samt på udviklingen af religiøse systemer omkring og efter skriftens opfindelse. Disse forskellige undersøgelser vil kaste lys over menneskets evne til at skabe og reproducere symbolske identiteter, såvel individuelle som kollektive.

2. “Symbolization/symbolisering” . Dette tema bliver markeret med en konference i 2006 eller januar 2007. Gennem studier af hukommelse, repræsentation- og symbolhåndtering i hjernen samt studier af sprog, symbolske systemer og fortællinger - herunder især de religiøse - skal dette undersøgelsesfelt kaste lys over forholdet mellem religion, kognition, kultur og identitet. Her inddrages en lang række forskningsresultater fra mange forskellige forskere og discipliner i udlandet som herhjemme. De mere empiriske undersøgelser vil bl.a. dreje sig om normative religiøse traditioners funktioner i tidlig socialisering, dvs. i formation af kognitiv og kulturel kompetence og ikke mindst i forhold til individuel og kollektiv identitet.

3. “Ritual Behavior/rituel adfærd” . Dette tema bliver markeret med en konference i 2007. En nøgle til forståelsen af religion og kognition er rituel adfærd. Dette gælder de neurologiske og psykologiske mekanismer, der gør sig gældende i ritualer ud fra et etologisk perspektiv, såvel som de semantiske og identitetsskabende mekanismer ved religiøs rituel adfærd. Undersø­gelsesfeltet vil kaste lys over en række fænomener såsom ritualernes symbolske koder, emotionelle og somatiske funktioner, sociale funktioner og biokemiske sider. Undersø­gelserne vil foregå i samarbejde med såvel internationale som danske kapaciteter.

4. “Cognition and meaning/kognition og betydning” . Dette tema bliver markeret med den afsluttende konference i 2008. Når vi understreger at dette er ny forskning, er det ikke fordi det er nyt at hævde eksistensen af socialkulturel indflydelse på individers udvikling - det har været gjort før fra antikkens filosoffer over Ibn Khaldun, Vico, Durkheim, Sapir & Whorf og Mead til den nyere socialkonstruktivisme som Berger & Luckmann, Searle osv. Det nye er forsøget på at finde ud af hvordan og hvorfor det overhovedet er muligt at skabe betydning og symbolik og dermed samfund og kultur. Det er også mysteriet om betydningens ontologi, som er interessant, for betydning er grundlaget for al menneskelig kommunikation - for relationer mellem det sproglige, det mentale og det somatiske - men vi ved (endnu) ikke hvad det er eller hvordan det skabes. Men det mener vi, at netop en række helt nye teori-dannelser åbner muligheder for at forske i. Forskningsaspirationen ligger i det kollektive forsøg på at indkredse de (nødvendige og tilstrækkelige) betingelser, der knytter sig til formation af men­neskelig (selv-)erkendelse, såvel individuel som kollektiv, i et samspil mellem individer i deres intentionelle relationer til deres fysiske, sociale og symbolske omverdener. Religioner (eller dele heraf) udgør komplekse, men stadigt klare, eksempler på social og distribueret kognition og programmer for intentionalitet og betydningsproduktion, hvor vi kan se de elementære funktioner og strukturer i formationen af kollektive bevidstheder.

Gæsteforskere

Satsningsområdet har endnu ikke lagt sig fast på hvilke personer, der skal inviteres som gæsteforskere, men det vil være nærliggende at invitere ikke blot én, men flere forskere, som arbejder inden for de fire konferencetemaer, til kortere ophold.

Ph.d.-stipendiat eller evt. flere stipendiater i forbindelse med samfinansiering

En ph.d.-studerende med tilknytning til satsningsområdet vil tilføre vore aktiviteter et kvalitativt løft. Vi vil imidlertid også gerne undersøge mulighed for at forhandle et par samfinancierede stipendier med vore samarbejdspartnere. En sådan konstellation kan være medvirkende til den eksplicitte interdisciplinaritet som kendetegnede vort to-årige satsnings­område og som også vil kendetegne nærværende satsningsområde.

Nationale og internationale samarbejdspartnere

Netop omtalte interdisciplinaritet kan ikke gennemføres uden konkrete samarbejdsaftaler med vore partnere herhjemme og i udlandet. Vi forudsætter et fortsat samarbejde med fakultetets Forskerskole. Vi vil også styrke det allerede iværksatte samarbejde med Psykologisk Institut på Aarhus Universitet, herunder særligt i forhold til forskningen i antropologisk psykologi, som tegnes bl.a. af lektor Jan Tønnesvang. Samarbejdet i forbindelse med ph.d.-studerende ved søsterinstitutterne i henholdsvis København og Odense vil fortsætte.

Satsningsområdet vil sætte særlig fokus på det allerede iværksatte samarbejde med Grundforskningsfondens Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab (CFIN), som tegnes af bl.a. lektor, cand.scient, cand.phil. og ph.d. Andreas Roepstorff, Afdelingen for Antropologi og Etnografi, AU og af centerleder og overlæge, lektor, dr.med., cand.scient, og ph.d. Leif Østergaard. Dette samarbejde indebærer udviklingen af nye tværfakultære undervisningstilbud på AU til studerende, som ønsker mulighed for at inddrage discipliner fra flere forskellige fakulteter i deres uddannelse. Samarbejdet indebærer også muligheden for udviklingen af laboratorie-eksperimenter i samarbejde med Århus Universitetshospital. Et samarbejde med Skejby Universitetshospital vil også blive udviklet.

Satsningsområdet vil også indlede et samarbejde med Det Humanistiske Fakultets fokus­område “Kognition, Kommunikation og Kultur”. Satsningsområdet vil udvide samarbejdet med prof. Harvey Whitehouses Institute of Cognition and Culture, Queen’s University, Belfast med bl.a. udveksling af ph.d.-studerende.

Satsningsområdet vil videreudvikle andre lignende og allerede etablerede samarbejder med Center for Semiotics, AU; Grundforskningsfonds Center for Subjektivitetsforskning, KU; Institut for Pædagogisk Forskning og Udvikling, Syddansk Universitet, Kolding; Helsinki Collegium for Advanced Studies, Finland; Memory & Development Laboratory, Washington University in St. Louis; The Culture and Cognition Program at the University of Michigan; Institut for Kunst- og Kulturhistorie, Afdeling for Litteraturvidenskab, KU; Afdeling for Europæisk og Almen Etnologi, KU. Desuden vil samarbejdet med enkeltforskere fortsætte: Terrence Deacon (University of California), Merlin Donald (Queen’s University, Ontario) E. Thomas Lawson (Western Michigan University), Robert McCauley (Emory University, USA), Pascal Boyer (Washington University, St. Louis), Luther H. Martin (University of Vermont), Ilkka Pyysiäinen (University of Helsinki), Veikko Anttonen (University of Turku) og Donald Wiebe (Trinity College, Toronto).

Der arbejdes yderligere for udviklingen af et bredt netværk af kontakter med kognitionsteorisk orienterede forskere i Danmark og etablering af kontakt med ledende forskere inden for Social Cognitive Neuroscience og inden for socialpsykologien.

Forventede resultater

Følgende resultater forventes opfyldt:

  • ovennævnte arbejdsseminarer og internationale konferencer bliver afholdt
  • gæsteforskere og ph.d.’ere bliver tilknyttet satsningsområdet
  • ovennævnte samarbejde med nationale og internationale samarbejdspartnere og personer videreudvikles
  • konferencebidragene publiceres i en monografiserie ved forlaget Equinox i London
  • satsningsområdets hjemmeside udvides
  • en evt. engelsksproget e-liste eller informationsfolder etableres
  • en lærebog om kognition og religion publiceres
  • kurser til kandidatuddannelsen videreudvikles
  • tværfakultære kurser på AU udvikles
  • den allerede igangsatte indlejring i fakultetets forskning og undervisning styrkes
  • eksterne bevillinger søges